Hvem er nærmeste pårørende?
Som helse- og omsorgspersonell må du vite hvem som er pasientens nærmeste pårørende.
Pasient- og brukerrettighetsloven skiller mellom pårørende og nærmeste pårørende. Noen rettigheter gjelder for pårørende generelt, mens andre gjelder kun for den eller de som er nærmeste pårørende.
Pasienten velger hvem som skal være nærmeste pårørende. Det kan være ektefelle eller partner, voksne barn, foreldre, en venn eller en nabo. Hovedregelen er å ha én nærmeste pårørende.
Rollen som nærmeste pårørende er frivillig.
Når pasienten ikke er i stand til å velge nærmeste pårørende
Det er ikke alltid pasienten har valgt nærmeste pårørende eller er i stand til å gjøre det. I slike tilfeller må helse- og omsorgspersonellet peke ut nærmeste pårørende. I pasient- og brukerrettighetsloven står det at den som har mest varig og løpende kontakt med pasienten, da skal være nærmeste pårørende.
Helse- og omsorgspersonellet må derfor finne ut hvem pasienten har mest kontakt med, men ta utgangspunkt i en bestemt rekkefølge, som begynner med ektefelle/ partner/samboer, deretter barn over 18 år, foreldre mv.
Dette betyr at det ofte er pasientens ektefelle, partner eller samboer som blir nærmeste pårørende, med mindre noen andre har mer varig og løpende kontakt med pasienten.