Taushetsplikt
Som helse- og omsorgspersonell har du en streng taushetsplikt. Du skal i utgangspunktet ikke gi opplysninger om pasienten videre til andre. Det omfatter pasientens helseopplysninger, men også alle andre personlige opplysninger om jobb, økonomi, familieforhold mv.
Du skal også hindre at andre får opplysninger om pasienter på annen måte, for eksempel må du logge av nettbrett, PC og telefon så andre ikke kan lese opplysninger om pasienten. Det samme gjelder notater og dokumenter. Du har ikke lov til å ta bilde eller video av pasienter eller sende disse til kolleger, venner eller familie. Du har heller ikke lov til å dele noe om pasientene dine på sosiale medier, heller ikke i interne grupper.
Du skal ikke lese journalen til noen du ikke gir helsehjelp til, for eksempel kjæresten din, venner, familie eller kjendiser. Det kalles «snokeforbudet».
Unntak fra taushetsplikten
Det finnes unntak fra taushetsplikten. Noen ganger både kan og må du dele opplysninger om pasienten med andre. Det kalles opplysningsrett og opplysningsplikt.
Reglene om taushetsplikt og unntakene fra den står i helsepersonelloven.